Canon van Nijmegen

Wat is een Canon?

Het woord ‘canon’ (met de klemtoon op de eerste lettergreep: de Cánon) betekent oorspronkelijk ‘richtlijn’ of ‘maatstaf’ en in die zin is het hier bedoeld: de Canon gaat over culturele en historische onderwerpen die we als samenleving belangrijk genoeg vinden om aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners mee te geven. Goudgerand, maar niet altijd zonovergoten.

Nijmeegs Canon

Ook de Nijmegense geschiedenis zit boordevol verhalen. Over kopstukken en gewone lieden, wijken en politieke gebeurtenissen. In de Canon van Nijmegen zijn de 50 belangrijkste verhalen over Nijmegen geselecteerd, net zoals dat het geval is bij de landelijke canon.

Elk Canonvenster biedt zicht op een gebeurtenis, een persoon of een ontwikkeling die belangrijk is geweest voor de Nijmeegse geschiedenis. Samen vertellen de vensters de hoofdlijn van de lokale geschiedenis. De vensters zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan concrete plekken in Nijmegen of aan bijzondere voorwerpen. Verder is waar mogelijk een verbinding gemaakt tussen de Nijmeegse en de landelijke canon.

Klik op de Canon van Nijmegen voor de verhalen uit je eigen stad.

Kan je geen genoeg krijgen van historische verhalen uit je eigen achtertuin? Neem dan ook eens een kijkje bij de Gelderse verhalen.