Een boerennederzetting uit de negende eeuw?

Hoe meer ze graven, hoe enthousiaster de stadsarcheologen van Nijmegen klinken. Op het voormalige bedrijventerrein in de buurt van de oude kolenenergiecentrale is een bijzondere bodemvondst gedaan. “Een boerennederzetting uit de negende eeuw? Dat hadden we hier niet verwacht.”

Swifterkamp, Prehistorische Nederzetting

Stukjes aardewerk uit vermoedelijk de negende eeuw. Trots toont stadsarcheoloog Joep Hendriks de vondsten. De scherven zijn het voorlopige hoogtepunt van een archeologisch onderzoek op het bedrijventerrein naast de oude Electrabel, de kolenenergiecentrale die recent is gesloopt om plaats te maken voor nieuwe duurzame energie zoals zonnepanelen en windmolens.

“We weten dat het terrein in 1949 is opgehoogd met een meter zand”, begint Joep. “Daar graven we dus onder. Wat we zien is ongelooflijk goed bewaard. Zo zou je het niet verwachten midden in een stad. We hebben een omheind terrein in kaart gebracht op meer dan twee meter diep. Afdrukken van palen van omheiningen en hooibergen. Dat geeft aan dat er hier in de negende eeuw boeren activiteit was.”

“En dat is volgens Joep Hendriks een opmerkelijke plek in de stad. Want dit terrein is helemaal omheind geweest. Geen idee nog waarom, maar vlak bij ligt wel het Valkhof. Het kan zijn dat die grond in gebruik was bij het Valkhof, denkt de archeoloog hardop.

Iets verderop is een boerennederzetting gevonden met een huisplattegrond. “En waterputten, die liggen nog een kleine meter dieper in de grond. Echt een opvallend fenomeen”, noemt de verraste stadsarcheoloog de opgraving.

Bron: Omroep Gelderland – Marc Loeven 01 december 2022

Meer info: