Op pad met Berend – 2

“Berend en de jacht op het Onkruyt” is een kinderfietsroute van ongeveer 20 km voor kinderen van 8 – 12 jaar. Natuurlijk mag je ook meedoen als je 6 of 7 bent, maar dan zijn sommige opdrachten misschien nog te moeilijk.

Deze kinderfietsroute sluit aan bij het kinderboek Berend en de Toverkruiden van Martine Letterie. Zij baseerde een aantal kinderboeken op de jeugd van Berend van Hackfort, die echt heeft geleefd. Hij was een beroemde legeroverste in dienst van hertog Karel van Gelre. Waarschijnlijk werd hij in het jaar 1480 in Vorden geboren en hij stierf in 1557. Wat hij deed als kind weet niemand, en dat heeft Martine Letterie een beetje verzonnen. In het boek Berend en de Toverkruiden wordt Berend page op Huis Bergh bij graaf Oswald van den Bergh. Berend raakt bevriend met Oswalds dochter Walburga die net zo oud is als zij. Oswald en Walburga hebben allebei ook echt bestaan. Het verhaal van de fietsroute begint op het moment dat graaf Oswald van den Bergh uitrijdt om het Onkruyt een lesje te leren. Berend heeft geen idee wie of wat er met het Onkruyt bedoeld wordt. Samen met Walburga gaat hij op pad om dat te ontdekken. Ze kunnen jullie hulp daarbij goed gebruiken. Het is te hopen dat jullie erachter komen, dan kunnen jullie samen met hen het Onkruyt misschien zelf onschadelijk maken! Om de route te doen hoef je het boek niet gelezen te hebben. Na het fietsen zal je er waarschijnlijk nieuwsgierig naar zijn. We verklappen je namelijk niet hoe het boek afloopt.

Tegenwoordig is er een volledig genavigeerde route, die je via de smartphone volgt. Pages, ridders én roofridders. En jonkvrouwen natuurlijk. Daar gaat het over in het verhaal van Berend en de jacht op het Onkruyt. Berend, een jongen van bijna 9 jaar oud, komt uit een heel deftig gezin en woont nu een tijdje bij een andere ridder. Daar leert hij van alles, zoals het gebruiken van wapens. Maar het is wel wennen in een vreemde omgeving. Stel je je eens voor dat je zo jong al niet meer bij je vader en moeder woont. Geen vriendjes en vriendinnetjes in de buurt. En dan ligt er ook nog een roofridder op de loer… De route is te krijgen via de Abellife app.