Op pad met Berend – 1

In de sporen van Berend” is een kinderfietsroute rondom Vorden voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Op de fiets en gewapend met de speciale Berend-kinderrugzak maken ze een sprong terug in de tijd: terug naar de Middeleeuwen. Ze volgen de sporen van de achtjarige Berend van Hackfort, die rond 1500 ├ęcht op Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort heeft geleefd.

De route is twintig kilometer lang en bewegwijzerd met zeshoekige routebordjes. Op de schildjes wijst Berend zelf de weg. Zijn arm geeft telkens de richting aan. De route komt langs de kastelen Vorden en Hackfort en langs drie pleisterplaatsen. Via leuke en spannende opdrachten laat Berend zien hoe zijn jeugd in de riddertijd was. Waar en hoe hij woonde en speelde, wat en hoe hij at, welke kleding hij droeg, wat hij moest leren en welke spelletjes hij deed. In de rugzak zitten een routeboek en allerlei voorwerpen die tijdens de fietstocht nodig zijn om de opdrachten uit te voeren. Zo krijgen kinderen de kans zich onderweg even te hullen in middeleeuwse kleren, mogen ze troubadour zijn en spelen ze middeleeuwse spelletjes. Ook kunnen zonden worden opgebiecht, maken ze een eigen familiewapen en leren ze de tafelmanieren uit de riddertijd. Ze kunnen zelfs meedoen aan een heus zwaardgevecht en gaan kijken bij de grafsteen van Berend van Hackfort.

De kinderroute kan worden uitgebreid met allerlei extra’s, zoals een optreden van een troubadour, een rondrit met paard-en-wagen of een middeleeuwse pannenkoek. Voor (school)groepen zijn er verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld middeleeuwse themadagen tijdens een meerdaags verblijf. Voor kinderen van de groepen 5 en 6 van de basisschool is een lesproject samengesteld. Meer informatie over de route en de extra’s is te krijgen bij VVV Vorden. De rugzak was onder andere te koop bij VVV Vorden.

Tegenwoordig is er een volledig genavigeerde route, die je via de smartphone volgt. Berend vertelt onderweg over zijn leven als kind in de riddertijd en zijn er opdrachten als zwaardvechten, middeleeuwse verkleedpartij en je eigen wapenschild maken. De route is te krijgen via de Abellife app of verkrijgbaar via het promotieboekje bij de VVV Bronckhorst.