De eerste hamburger komt uit Rome

Vonden de Romeinen de hamburger uit? Ja, waarschijnlijk wel. Een oude versie van de hamburger is terug te voeren tot Rome rond de 1e eeuw na Christus in een gerecht genaamd Isicia Omentata. Deze maaltijd lijkt op de moderne hamburger, want hij is gemaakt van gehakt, pijnboompitten, peper, wijn en garum.  Zat die tussen een broodje? Dat weten we niet, maar het zou heel goed kunnen. Het recept voor dit gerecht is gepubliceerd in een kookboek genaamd Apicius en kan nog steeds worden gemaakt.

Isicia omentata

Pulpam concisam teres cum medulla siliginei in uino infusi. Piper, liquamen, si uelis, et bacam mirteam extenteratam simul conteres. Pusilla esicia formabis, intus nucleis et pipere positis. Inuoluta omento subassabis cum careno.

Hieronder vind je een eigentijdse versie van isicia omentata, door Eet!verleden. Echt het proberen waard!

Benodigdheden
500 gram varkensgehakt
100 gram moerbeien (vers of gedroogd), iets fijngehakt
1 eitje
2 witte boterhammen, alleen het binnenste
50 ml witte wijn
50 gram pijnboompitten
1 eetlepel garum (vissaus)
1,5 theelepel peper

Voor de saus
1 liter rood druivensap
200 ml rode wijn

Bereiding
Kook in een pannetje het druivensap tot 1/3 in, tot het iets stroperig wordt.

Breek het witbrood in stukjes en week in de witte wijn tot het zacht is. Meng het gehakt met het ei, witbrood, pijnboompitten, moerbeien, garum en peper en maak er kleine gehaktballetjes van.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het ingekookte druivensap in een ovenschaal samen met de rode wijn. Meng door elkaar. Leg de gehaktballetjes in de ovenschaal en zet circa 25 minuten in de oven. Keer ze regelmatig om, tot ze gaar zijn en rondom een mooie roze gloed hebben.

Doe de inhoud van de ovenschaal in een bakpan en bak de balletjes op hoog vuur. Het vocht dikt in tot een kleverige saus. Roer regelmatig, zodat de balletjes helemaal omgeven zijn door de saus.

Serveer ze warm!

Meer info:

Thermopolium Pompeii