Nieuwe Sauna in Nijmegen

Sauna van 3600 jaar oud ontdekt bij opgravingen in Nijmegen-Noord. Tijdens werkzaamheden bij de Waalsprong in Nijmegen zijn onderzoekers gestuit op wat nu een sauna uit de bronstijd blijkt te zijn.

Impressie van de plek van de prehistorische zweethut - illustrator Kelvin Wilson

De vondsten werden twintig jaar geleden gedaan bij werkzaamheden voor woningbouw, nu blijkt na uit uitgebreid onderzoek van gemeentearcheologen dat het een sauna betreft, met zweethutten en koudwaterbaden.

De sauna lag op de kruising van de Terralaan en de Volsellastraat, waar nu woningen staan. Wie er 36 eeuwen geleden gebruik van maakte, is voor de onderzoekers nog een raadsel.

Uniek voor Europees vasteland

Een dergelijke sauna uit deze tijd is uniek voor het Europese vasteland, zo stelt de gemeente. ,,Zulke vroege sauna’s zijn in Europa alleen bekend uit Groot-Brittannië en Ierland”, vertelt een woordvoerder.

Bijzondere vondsten

De sauna was ingericht op een open plek in een eikenbos, langs een dode rivierarm en bestond uit vele honderden kleibollen die werden verhit. Deze zijn teruggevonden. In de bedding van de sauna lag een maalsteen met een bronzen dolkje erbij. Het zijn bekende offerrituelen uit de bronstijd.

Andere vondsten op de locatie zijn scherven van aardewerk, een bronzen bijlfragment, dierlijke resten en bewerkt vuursteen. Zelfs hoefsporen van duizenden jaren oud zijn teruggevonden. Mogelijk waren deze van dieren die bij de sauna geofferd werden.

Bron: Gelderlander – Jip Trommelen 28 september 2022

De locatie van de bronzen dolk en de maalsteen 
Gemeente Nijmegen

Meer info: